Tredemøllens historie fra kraft og straff – til treningsglede og underholdende digitale treningsopplevelser.

I dag er tredemøllen det mest populære treningsutstyret og finnes i private hjem, på trimrom og treningssentre over hele verden. Men hvor kommer dagens mest populære treningsapparat fra?

Ancient Roman Tread Mill Crane

Romertidens «Tread Mill» også kjent som «Tread Wheel», ble introdusert av det romerske imperiet, rundt slutten av det første århundre. Da romerne fant at de hadde behov for å løfte tyngre vekt, innlemmet de tredemøllen og erstattet vinsjen i kranene. Menneskene gikk i selve hjulet, og fordi tredemøllen hadde større diameter, var de i stand til å løfte dobbelt vekt med halvparten av mannskapet.

The Horse Treadmill

På 1800-tallet, da stasjonære maskiner ble drevet av upålitelige naturlige kilder som vann og vindkraft, hadde bøndene behov for en mer forutsigbar og pålitelig kraftkilde. De fant ut at en tredemøllemaskin kunne fange «bremsekraften» til en hest. Ifølge historikeren Brian Wells ble måleenheten for styrke som er nødvendig for å betjene disse nye stasjonære maskinene kjent som «hestekrefter»». Basert på den trekkraften til en gjennomsnittlig trekkhest.

Dog, Sheep and Goat Treadmills

Små versjoner av «The horse treadmill»  ble introdusert for å drive hverdagslige og mindre oppgaver. Tredemøllene produserte både roterende og frem -og tilbakegående krefter for bruk med lette maskiner som drev slipesteiner, møller og melkeseparatorer.

Tredemøller for straff, fengsel

Under viktoriatiden oppfant den britiske ingeniøren William Cubitt tredemølle for straffarbeid i fengsel. Hensikten var ment for å bruke de innsattes kraft til produktivitet. Fangen skulle bruke kroppen og  produsere kraft til å male korn, og pumpe vann. Til slutt ble fengselsloven avskaffet i 1889 og arbeid i fengsler skulle ha et konstruktivt formål

Tredemølle for helse og trening

Den første moderne medisinske tredemøllen ble brukt i 1952 av Dr. Robert Bruce fra University of Washington, en kardiolog som forsket sammen med kollegaen Wayne Quinton for å overvåke og diagnostisere forskjellige hjertesykdommer og sykdommer. Fra funnene utviklet han « Bruce Protocol», en diagnostisk test som ble brukt i evalueringen av hjertefunksjonen, som fortsatt brukes i dag. Han er kjent som “The Father of Exercise Cardiology”.

Bill Staub og Dr. Kenneth Cooper brakte den første tredemølla på markedet gjennom Aerobics, Inc. Populariteten til treningsutstyr hjemme og på treningssentre vokste gjennom 1960 og 1970-tallet.

Life Fitness sin første tredemølle

I 1991 produserte Life Fitness sin første tredemølle, 9500HR, som det tok en hel uke å montere. Den inkluderte det patenterte FlexDeck Shock Absorption System, som reduserer belastning på sener og ledd med opptil 30% sammenlignet med å løpe på hardt underlag som asfalt. FlexDeck gir den dag idag den unike løpsopplevelsen på tredemøller fra Life Fitness.

Teknologi og underholdning

I dag fortsetter tredemøller å være det mest populære treningsutstyret på treningssentrene og mange har en tredemølle hjemme. Teknologi driver utviklingen som bl.a integrert TV, internettilgang, virtuelle gå- og løpetimer. Folk som trener vil se på på favorittserien på Netflix og andre strømmetjenester samtidig som de trener. At tredemølla «snakker med» mobilen og andre wearables gjør at tredemøller idag heldigvis er til glede, enn de opprinnelig var ment for.

 

Du bruker en utdatert nettleser. Ikke alle funksjoner fungerer i nettleseren din. oppgrader nettleseren for å forbedre opplevelsen og øke sikkerheten.