Vektskiver, hva er best –  gummi eller urethane?

Når det gjelder år det gjelder vektskiver har du stort sett ett valg, og det er gummi – men «gummi er ikke gummi». Det er flere forskjellige kvaliteter å velge imellom, avhengig av hvor lenge du ønsker at treningsutstyret skal vare, budsjett og bruksområde.vektskiver har du stort sett ett valg, nemlig gummi – men «gummi er ikke gummi». Det er flere forskjellige kvaliteter i velge mellom avhengig av hvor lenge du ønsker at treningsutstyret skal vare, budsjett og bruksområde.

Gummi har blitt brukt som hovedkomponent i vektskiver siden det ble introdusert til trening på 1960-tallet. Før den tid brukte olympiske vektløftere vektskiver av stål og brukes i hovedsak av samme målgruppe den dag i dag.

Ulike typer vektskiver / Bumper Plates:

 • Vektskiver av stål (Iron)
 • Vektskiver – lette vektskiver i resirkulert plast
 • Vektskiver –  gummi (Rubber)
 • Vektskiver –  Standard Rubber
 • Vektskiver – Premium Rubber
 • Vektskiver – Urethane Rubber

Vektskiver har utvilsomt sin plass i så godt som nesten alle treningssentre i verden, med god grunn. Trening med vektstang og skiver har også skutt fart med hjemmetrening i koronatider.

Det finnes også lette vektskiver i plast i resirkulert plast for trening av teknikk – disse blir må ikke droppes.

Vektskiver i gummi forhindrer skade på vektstang, gulv og omgivelser. Samt tar mye av demping av støt og lyd når noen slipper en vektstang i gulvet. Inntil for noen år siden var det kun en type gummi det eneste materialet som ble brukt i produksjon av vektskiver. I dag velger flere og flere vektskiver av uretan, og det er mange grunner til det.

De første urethane vektskivene som ble lansert i 1985 kan ikke sammenlignes med kvalitetsstempelet urethane har utviklet seg til å bli i dag – ekstremt holdbare.

Urethane er en forbedring av gummi av følgende grunner:

 1. For det første, når det blir brukt riktig formel/gummiblanding, er vektskivene utrolig holdbare og ser nye ut – selv etter år i bruk. Faktisk er noen amerikanske og europeiske vektskiver støpt i urethane gummi testet til 50.000 «drops» uten å bære preg av det! I dag er urethane de mest holdbare vektskivene som er å få kjøpt.
 2. For det andre har vektskiver av urethane en mye mer «død sprett», noe som hindrer vektstangen i å fly over hele treningsstudioet, som er en åpenbar fordel for alle som vil unngå rebound-effekt.
 3. For det tredje er det mulig å bruke alle mulige farger på urethane og som er mye «klarere» og holder ekstremt mye lenger enn gummi farget skive hvor fargene blekner etter en tids bruk. Urethane er i en egen klasse og holder på opprinnelig farge mye lenger.
 4. Bredden på urethane vektskiver er smalere enn standard gummi. Høy tetthet i materialet gir smalere vektskiver, spretter mindre og bedre holdbarhet. Enhet for å måle dette får du ved såkalt «Durometer måling» = standard måleenhet.
 5. LUKT, urethane av premium kvalitet LUKTER IKKE.
 6. Treningsutstyr med lang levetid er et bærekraftig valg, du behøver ikke bytte/kjøpe nytt så ofte.

Standard rubber/gummi, vær klar over at også her er det forskjell på kvalitet. Det finnes standard rubber og premium rubber. Det som er standard for en produsent betyr ikke at det er samme standard og kvalitet hos en annen produsent.

Hva er et Durometer – internasjonal standard for hardhetsmåling av gummi, plast og andre ikke-metalliske materialer.

Oppsummert kan vi si at det er sammenheng mellom kvalitet, pris, levetid på vektskiver og ikke minst hvordan de holder seg etter noen års bruk.

Dette bør du tenke på: HVEM skal bruke, HVA og HVOR vektskivene skal brukes til – hvilke treningssoner. Underlag for demping, hva lager minst støy når du dropper vektstang med skiver.

Vi er her og guider deg i kjøp av vektskiver.

Kontakt oss på telefon 69 34 36 20

post@fitnessbrands.no

 

Du bruker en utdatert nettleser. Ikke alle funksjoner fungerer i nettleseren din. oppgrader nettleseren for å forbedre opplevelsen og øke sikkerheten.