Har du noen gang hørt fra sykkelinstruktøren at det er viktig med riktig sittestilling på spinningtimen? Her får du oppskriften.

Sannsynligvis blir du påminnet om viktigheten av å sitte riktig på spinningsykkel for å unngå «vondter» og skader. Gjør en liten innsats på innstilling av sykkel til spinningtimen for bedre teknikk, tråkk og utbytte av treningen.

1. Pass på at setet er i vater, helt horisontalt. Deretter plasserer du krank-armene/pedalene på klokken 6 og 12, helt loddrett.

Når du strekker benet helt ut (som står i kl6) skal du kunne skrape hælen over pedalen (OBS, husk å bruke sykkelsko ved justeringen!). Juster opp eller ned i høyden til du finner rett posisjon. Du skal med helt strakt ben såvidt komme deg opp på pedalen med hælen. Hoften må være i ro! Du skal ikke behøve å strekke deg etter pedalen.

2. Pass på at foten er plassert på pedalen med den bredeste delen av foten over akselen til pedalen.

Du kan justere SPD-klossen under skoen frem eller tilbake til du får den bredeste delen av foten rett over akselen på pedalen. For langt frem (eller tilbake) med klossen gjør stor forskjell på kraftoverføring og øker risiko for skader/betennelser.

3. Sjekk at kneet beveger seg rett frem og rett opp når du trår rundt pedalene.

Bevegelsen bør være i vertikal linje for ikke å miste kraft til pedalene. Mange som sliter med kneproblemer i forbindelse med sykkeltrening, har sannsynligvis aldri sjekket hvordan kneet beveger seg.

Det finnes mange typer innlegg og klosser for å justere kneet til korrekt posisjon, spør en seriøs sykkelbutikk så hjelper de deg videre om du sliter med dette.

4. Riktig vinkel på kneet – dersom du har fulgt punkt 1, blir dette bare en dobbeltsjekk.

Dersom du vil gå vitenskapelig til verks for å finne riktig vinkel på  kneet, bruk goniometer. Vi skal finne den posisjonen der muskelen jobber optimalt i forhold til kraft og bevegelse.

Den øvre delen av måleren skal peke mot hoftebenet og følge linjen på lårbenet. Gradskiven skal sentreres på midten av kneet. Den nedre delen av måleren tar sikte på maliolus/knokkelen på foten.

Les av måleren. Et sted mellom 28-32 grader er ideelt. Har du ikke goniometer, er standard «en liten knekk i kneet».

5. Posisjon på setet i forhold til styret (frem eller tilbake).

Med begge føtter på pedalene og krank-armene helt parallelle med underlaget, så skal kneet være rett over pedalakselen. Dette er enkelt å finne ut, dersom du bruker lodd. Du dropper loddet med festepunkt fra underkant på kneet. Loddet skal falle helt naturlig mot pedalakselen, om ikke, justere setet frem eller tilbake.

6. Høyde på styret

Beste anbefaling er å finne den mest behagelige posisjonen for deg. Målet er å være mest mulig avslappet i skuldre og nakke. Sitter du riktig på setet, så har du nesten ikke noen belastning på hender og du finner en «lett» posisjon.

En person som sykler mye har styret betydelig lavere enn setet, mens en som ikke er så godt vant til denne aerodynamiske posisjonen bør ha styret noe høyere enn setet.

Prøv deg frem med hva som funker best for deg.

Forhåpentligvis har du det enda bedre på sykkeltimene dersom du har stilt inn sykkelen riktig

Du bruker en utdatert nettleser. Ikke alle funksjoner fungerer i nettleseren din. oppgrader nettleseren for å forbedre opplevelsen og øke sikkerheten.